SDP:n Saku Nikkanen: Hallitus leikkaa Sote-rahoitusta, vaikka palvelutarve kasvaa ja väestö vanhenee

Kansanedustaja Saku Nikkanen (sd.) pitää käsittämättömänä uuden hallituksen aikeita heikentää Hyvinvointialueiden rahoitusta tilanteessa, jossa palveluntarve todellisuudessa edelleen kasvaa ja väestö vanhenee. 

Hallitusneuvottelujen aikana tulevalle pääministeri Petteri Orpolle tuli yllätyksenä SOTE eli sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien Hyvinvointialueiden yli miljardin euron budjettivaje. Nyt julkaistun hallitusohjelman mukaan sosiaali- ja terveyspalveluista tullaan lisäksi leikkaamaan lisää noin 1,5 miljardia tilanteessa, jossa väestömme vanhenee ja palveluntarve edelleen lisääntyy. Miten käy terveysasemien hoitojonojen purun ja vanhusten lisääntyvän hoitotaakan kanssa?

-Rahoituksen leikkausvaade pakottaa Hyvinvointialueita tekemään kohtuuttomia heikennyksiä ihmisten palveluihin ja niiden saatavuuteen. Näin kuormitetaan kohtuuttomasti jo ennestään kuormittunutta sote-sektoria, Nikkanen sanoo.

Sinänsä hyvät lisäpanostukset HYTEen eli hyvinvointi- ja terveystyöhön ovat lähinnä korulauseita suomalaisten kannustamisesta, terveysasioiden selvittämisestä ja tutkimisesta. Todellisuudessa hallitusohjelmassa ollaan alentamassa valtionavustusten tasoa Terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisestä. Säästön tasoa arvioidaan olevan enintään 50 miljoonaa euroa budjettiriihessä vuodesta 2026 eteenpäin. Lisäksi muun muassa liikuntaan ja liikunnalliseen elämään ollaan lisäämässä panostuksia 20 miljoonaa eroa vuosittain, mikä on erinomainen asia, mutta panostuksena aivan riittämätöntä tasoa.

-Ihmisten hyvinvointi ja ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen vaatii investointeja nyt, jotta tulevaisuudessa Sote:n kustannuksista voidaan selvitä ja kansanterveyttä parantaa, Nikkanen toteaa.

Kommentit

Jätä kommentti