SDP:n Nikkanen: Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen vesittää hallituksen työllisyystavoitetta

Aikuiskoulutustuki pitää säilyttää ja sen lakkauttamisen suunnitelma on peruttava. Uuteen ammattiin kouluttautuminen pitää olla mahdollista kaikille, sanoo Saku Nikkanen.

– Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on vahvassa ristiriidassa hallituksen työllisyystavoitteiden kanssa. Miksi ihmeessä tämä työllisyystavoitetta tukeva keino pitäisi poistaa, Saku Nikkanen kummastelee.

Aikuiskoulutustuki perustuu lakiin aikuiskoulutusetuuksista. Se on Työllisyysrahaston myöntämä etuus, jota työssä olevat voivat saada koko- tai osa-aikaiseen kouluttautumiseensa. Työssäolevat ja yrittäjät voivat hyödyntää aikuiskoulutustukea uransa aikana yksiin tai useampiin opintoihin yhteensä 15 tukikuukauden ajan, yhdessä tai useammassa erässä.

Aikuiskoulutustuen rahoittaa ja hoitaa kokonaisuudessaan Työllisyysrahasto. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisella ei siis ole suoraan säästövaikutusta valtion budjettiin. Hallitusohjelmassa on kuitenkin laskettu aikuiskoulutustuen lakkauttamisen kautta saatavaksi 8000 ihmistä enemmän työmarkkinoille, mikä toisi säästöjä valtion budjettiin 44 miljoonan euron verran. Nämä määrät ovat kokonaisuudessa hyvin pieniä määriä.

– Hyvin minimaalisten säästötavoitteiden takia halutaan lakkauttaa toimiva aikuiskoulutustuki, josta itsessään ei kuluja valtion budjettiin edes synny. Samalla lakkauttaminen vaikuttaa negatiivisesti työmarkkinoilla olevien ihmisten osaamisen kehittämiseen, sanoo Nikkanen.

Hallitusohjelman mukaan ammatillisen koulutuksen ja elinkeinoelämän yhteistyötä vahvistetaan, jotta ammatillinen koulutus vastaisi paremmin työelämän tarpeisiin.

Kommentit

Jätä kommentti