Saku Nikkanen: Ministeriön esitys on täystyrmäys Salon sairaalalle ja seudun asukkaille

Suomen hallitus pyrkii sairaalaverkkouudistuksellaan hillitsemään Hyvinvointialueiden kustannusten nousua leikkaamalla aluesairaalojen toimintoja. Salon seudun ympärivuorokautinen leikkaussalivalmius on lakkaamassa 1.10.2025. Päätös tulee vaikuttamaan koko Varsinais-Suomen alueeseen heikentämällä jatkossa koko Varsinais-Suomen Hyvinvointialueen eli Varhan toimintaedellytyksiä. Valitettavasti niin Varhan, kuin Salon kaupungin näkemyksetkin ovat kaikuneet ministeriössä täysin kuuroille korville. Tämä on tyrmäävä esitys Salon sairaalalle ja seudun asukkaille, salolaisten on noustava vastustamaan tätä yhdessä ja päätös on peruttava, toteaa Saku Nikkanen.

Jo keväällä 2024 hallituksen kehysriihessä päätettiin tehdä muutoksia valtakunnalliseen sairaalaverkkoon. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoi 6.9.2024 kesän aikana valmistelluista päätöksistä ja muutoksista palveluverkkoon. On selvää, että Varsinais-Suomalaisten näkemykset ovat kaikuneet ministeriössä kuuroille korville. 

Paikallisten asiantuntijoiden näkemyksen mukaan näin toimimalla ei säästöjä synny. Palvelutaso uhkaa päätöksellä muuttua merkittävästi, öisin Salon sairaalassa ei olisi lääkäreitä, kun ei ole päivystystä. Tämä johtaisi siihen, että sairaalaan ei voi päivälläkään ottaa erikoissairaanhoidon potilaita, jotka saattaisivat tarvita yöllä lääkäriä. Erikoissairaanhoito näivettyisi pois ja Salon sairaalasta uhkaisi tulla terveyskeskuksen vuodeosasto. Lisäksi kirurgian toiminta olisi jatkossa vain päiväkirurgiaa, eli isoja leikkauksia, joissa tarvittaisiin osastopaikkaa yön yli, ei voisi enää tehdä.

Hyvinvointialueilla on paras osaaminen ja tieto tunnistaa päivystyksen ja toimintojen tarpeet. Esimerkiksi työntekijöiden saatavuus ei ole Salossa ongelma. Lisäksi Salon sairaala on toiminut merkittävänä kouluttavana erikoistumissairaalana erikoistuville lääkäreille.

Lakiesitys kohtelee Salon sairaalaa epäoikeudenmukaisesti muihin sairaaloihin verrattuna. Raaseporin ja Pietarsaaren sairaalat ovat olleet jo vuosia yleislääketieteen yksikköjä, mutta niiden yöpäivystys ollaan kuitenkin lakiesityksessä säilyttämässä toisin kuin Salossa. Myöskään Salon sairaalan rinnastaminen Kouvolaan, Iisalmeen, Varkauteen, Oulaisiin ja Valkeakoskeen ei ole asiallista, koska edellä mainitut yksiköt ovat lähinnä yleislääketieteen yksikköjä ja useimmissa niissä on lisäksi jouduttu käyttämään vuokralääkäreitä. Salon sairaala vastaa parhaiten toiminnaltaan Kemin ja Savonlinnan sairaaloita, joissa ollaan jatkamassa lakiesityksen perusteella yöpäivystystä.

Omalla sairaalalla on myös merkittävä elinkeinopoliittinen merkitys kaupungille. Näitä leikkauksia perustellaan säästöinä, mutta paikalliset toimijat eivät usko säästöjen syntymiseen, koska hoidon perässä liikkuminen lisääntyy ja siirtyville potilaille pitää olla enemmän hoitopaikkoja Turussa. Riittääkö siellä kapasiteettia hoitaa Salonkin erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat? Salossa on juuri tehty merkittäviä investointeja sairaanhoitoon. Ajassa, jossa toiminnot on ajateltu pysyvän Salossa. Tästä kaikesta voi päätellä, että päätösvalta asiassa kuuluisi niille, jotka ymmärtävät palvelutarpeen, ei valtiolle, lausuu Nikkanen.

Hallituksen leikkaukset hyvinvointialueilta osoittavatkin, ettei sosiaali- ja terveysministeriössä aidosti tunneta alueiden erilaisia tilanteita ja tarpeita. Ministeriön kanssa käydyissä keskusteluissa on korostettu vaikutusten arvioiden vaikeutta. Nyt kysymys kuuluukin, ovatko nämä päätökset silloin enää edes uskottavia? Päätösvalta tällaisista asioista pitää jatkossa antaa alueille itselleen. Salon sairaalassa on jatkossakin oltava ympärivuorokautinen leikkaussali valmius, linjaa Saku Nikkanen.

Saku Nikkanen

Kansanedustaja, sd.

Sähköposti: saku.nikkanen@eduskunta.fi

Puhelin 044 530 8326

Kommentit

Jätä kommentti