Liikkumattomuuden kasvu on laajalti tunnettu ja tunnustettu ongelma Suomessa. Tämän takia jätin eduskunnalle aiheesta keskustelualoitteen, jonka allekirjoitti 66 edustajaa kuudesta eri eduskuntapuolueesta. Liikkumattomuuden vaikutukset ovat moninaiset ja ulottuvat terveydestä talouteen. Ensinnäkin liikkumattomuus vaikuttaa merkittävästi terveyteen. Istumatyö ja vähäinen fyysinen aktiivisuus ovat yhteydessä moniin terveysongelmiin, kuten lihavuuteen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetesriskin kasvuun. Tämä ei ole vain yksilöiden ongelma, vaan se lisää myös terveydenhuollon kustannuksia ja kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmäämme, kertoo Saku Nikkanen.
Toiseksi liikkumattomuus vaikuttaa negatiivisesti työtehoon ja talouteen. Lisäksi terveysongelmat johtavat sairauspoissaoloihin, mikä taas aiheuttaa kustannuksia työnantajille ja vähentää talouden kasvua. Liikkumattomuus on ongelma kaikissa ikäryhmissä, ja tämänkin perusteella voidaan puhua kansallisesta kriisistä, joka ei pelkällä valistustyöllä poistu.
Liikkumattomuuden torjunta on meidän kaikkien yhteinen asia. Näin myös ratkaisuja tulisi hakea laajasti yhteistyössä kaikkia vaihtoehtoja esiin tuoden. Liikkumattomuuden taloudelliset ja inhimilliset kustannukset ovat merkittävä riski tulevaisuuden hyvinvointivaltiollemme. Muutetaan suunta liikkumiseen panostamalla, kun se vielä on mahdollista, toteaa Nikkanen.
Ratkaisuja tähän kasvavaan ongelmaan on olemassa. Yhteiskunnan on edistettävä terveellisiä elämäntapoja ja aktiivista liikkumista kaikilla tasoilla. Meidän on korkea aika käydä eduskunnassa laaja keskustelu siitä, millä keinoin pystymme tämän ongelman yhdessä ratkaisemaan, linjaa Nikkanen.
Saku Nikkanen
Kansanedustaja, sd.
Sähköposti: saku.nikkanen@eduskunta.fi
Kommentit