Luonnonsuojelun merkitystä ja tarvetta ei tule unohtaa

Puhe 25.4.2023

Arvoisa herra/rouva puhemies!

Nyt käsiteltävässä luonnonsuojelulain, voisi kai sanoa teknisluontoisessa, korjauksessa on hyvä muistuttaa eduskuntaa ja eduskuntaryhmiä näin hallitusneuvottelujen kynnyksellä, että on siellä hallitusohjelmaa tekemässä, mitkä ryhmät tahansa, niin emme voi unohtaa luonnonsuojelun merkitystä ja tarvetta tämän päivän Suomessa.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja luontokadon sekä ilmastonmuutoksen torjuminen tulee olla tulevassa hallitusohjelmassa painavasti mukana. 

Esimerkiksi Itämeren suojelu ja sitä kautta vesistöjen suojelu tulee olla vahvasti läsnä niin kirjauksina kuin taloudellisinakin panoksina. Monien asiantuntijoiden mukaan saaristomeren suojelussa olemme jo pahasti myöhässä, mutta siitä huolimatta meidän tulee tehdä kaikkemme tilanteen korjaamiseksi. Kirkkaista lähteistä soljuvat purot muuttuvat matkalla mereen ravinnerikkaaksi kuravelliksi, joka mereen saapuessaan pahentaa tilannetta entisestään. Matkan varrella on monta kohtaa, joissa voimme tehdä ja meidän tulee tehdä enemmän, jotta tilanne saadaan korjatuksi. Näihin toimiin tulee ennen kaikkea kannustaa ja tukea maanomistajia sekä kuntia, jotta saadaan lisää suojavyöhykkeitä, kipsiä pelloille, puhdistamoiden ylijuoksutukset tukittua ja lumien kaadot mereen estettyä.

Arvoisa puhemies!

Kohta puolin voimaan astuva luonnonsuojelulaki on hyvä askel oikeaan suuntaan. Enemmän voidaan tehdä myös rohkealla hallitusohjelmalla luontomme hyväksi, mikä on kenties arvokkain perintömme tuleville sukupolvillemme. Kannatan esityksen mukaista pikaisia korjauksia.

Kommentit

Jätä kommentti