Itämeren rauha edellyttää yhteiskunnan varautumista katastrofeihin

Julkaistu 28.8.2024 13.10

​Itämeri-parlamentaarikot olivat koolla Tanskan Helsingørissa 25.–27. elokuuta. Suomea edustivat kansanedustajat Pauli Aalto-Setälä (valtuuskunnan puheenjohtaja) ja Saku Nikkanen.

​Suomea Helsingørin 33. Itämeri-konferenssissa edustaneet Pauli Aalto-Setälä (kok.) ja Saku Nikkanen (sd.) korostivat kokonaisturvallisuuden, huoltovarmuuden ja varautumisen merkitystä Itämeri-yhteistyössä. 

”Venäjä käy hybridisotaa länttä vastaan ja se tulee jatkumaan vaikka taistelut Ukrainassa joskus päättyisivätkin. Sotilaallisen yhteistyön lisäksi varautumista tulee tehdä ja harjoitella enemmän myös kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Informaatiosodankäynnissä Itämeren reunavaltiot ovat yhtä vahvoja kuin heikoin meistä”, valtuuskunnan puheenjohtaja Aalto-Setälä korosti.

Nikkanen puolestaan kertoi olevansa suomalaisena kansanedustajana syvästi huolissaan venäläisten öljytankkerien varjolaivastosta Itämerellä. 

”Tanska harkitsee keinoja estääkseen venäläisiä varjotankkereita kuljettamasta öljyä Itämeren läpi ja on koonnut samanmielisiä valtioita arvioimaan toimenpiteitä tämän toiminnan lopettamiseksi”, Nikkanen totesi ja kehotti BSPC-maita tukemaan Tanskan pyrkimyksiä.

Itämeri-parlamentaarikot olivat huolissaan siitä, että osana hybridivaikuttamista Venäjä käyttää turvapaikanhakijoita välineenä Euroopan itärajalla sekä varjolaivastoa pakotteiden kiertämisessä. 

Ihmisten välineellistäminen lisää jo muutenkin haavoittuvassa tilanteessa olevien ihmisten kärsimystä. Öljyn kuljettamisessa kyseenalaisilla aluksilla puolestaan kytee valtava riski Itämeren ympäristölle.

Suomen varautumista ja valmiutta kiiteltiin

Eduskunta kutsui huhtikuussa Itämeren parlamentaarikkokonferenssin pysyvän komitean tutustumaan Suomen kokonaisturvallisuuteen ja varautumiseen. Suomen valtuuskunta on myös esitellyt Itämeri-parlamentaarikkojen energiaturvallisuustyöryhmälle Suomen parhaita käytäntöjä muun muassa hybriditurvallisuudessa. Suomen varautumista ja valmiutta kiiteltiin Helsingørin keskusteluissa.

Konferenssissa todettiin myös, että Itämeri-yhteistyön tiivistämiseen on enemmän aihetta kuin koskaan, erityisesti merenalaisen sekä muun yhteiskunnalle kriittisen infrastruktuurin turvaamiseksi. Samalla on syytä varautua erilaisiin uusiin vaikutus- ja sabotaasikeinoihin.

Parlamentaarikot keskustelivat konferenssin yhteydessä Tanskan kuningas Frederik X:n, Tanskan ulkoministerin sekä Ruotsin ja Tanskan puolustusministereiden ja sidosryhmien edustajien kanssa Itämeren tulevaisuudesta ja yhteistyöstä.

Konferenssin päätteeksi Itämeri-parlamentaarikot hyväksyivät yksimielisesti kattavan päätöslauselman, jonka suositukset lähetetään yhdessä energiaturvallisuustyöryhmän väliraportin kanssa alueen maiden hallituksille.

Itämeri-konferenssi järjestettiin Tanskan Helsingørissa 25.–27.8. Itämeren parlamentaarikkokonferenssi BSPC (Baltic Sea Parliamentary Conference) perustettiin vuonna 1991 Suomen aloitteesta edistämään Itämeren ympärysmaiden kansallisten parlamenttien, alueellisten lainsäädäntöelinten ja parlamenttienvälisten järjestöjen yhteistyötä poliittisen vuoropuhelun avulla.

Konferenssin päätöslauselma (pdf, englanniksi, linkki vie BSPC:n verkkosivulle) 

Energiaturvallisuustyöryhmän väliraportti (pdf, englanniksi, linkki vie BSPC:n verkkosivulle) ​

Kommentit

Jätä kommentti