Hallituksen rajaturvallisuudessa rajat pysyvät kiinni, mutta aidot ratkaisut loistavat poissaolollaan


Suomen itäraja pysyy kiinni. Päätös on oikea ja luonnollisesti tuen sitä. Sen sijaan ihmettelen, missä viipyy rajamenettelylainsäädäntö. Toimet, jolla saadaan pysyviä ratkaisuja itärajalla esiintyviin ongelmiin.

Puhetta ”push backista” kyllä piisaa, mutta aidot ratkaisut loistavat poissaolollaan, sanoo Saku Nikkanen. 
Push back- menettely tarkoittaa sitä, että väkisin rajan yli tullut henkilö palautettaisiin takaisin rajan toiselle puolelle ottamatta vastaan turvapaikkahakemusta. 

Suomen itäraja pysyy valtioneuvoston päätöksillä kiinni 14.4. asti. Itäraja suljettiin täysin henkilöliikenteeltä 29.11.2023. Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin joulukuun puolivälissä 2023 pariksi päiväksi, mutta se suljettiin pian uudelleen. Ylessä 8.2. julkaistun sisäministeriön muistion mukaan itärajan yli voisi saapua jopa 20 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

Kevät on tulossa. Lumet sulavat ja Venäjän puolella rajaa on Rajavartiolaitoksen arvion mukaan jopa tuhansia ihmisiä leiriytymässä. He odottavat Suomen viranomaisten ratkaisua tai mahdollisesti mahdollisuutta ylittää maaraja Suomen puolelle. Mitkä ovat hallituksen ratkaisut asiassa? Itä-Suomen rajan tuntumassa asuvat ihmiset pelkäävät ymmärrettävästi tilannetta, pohtii Nikkanen.

Rajat kiinni sloganilla hallitukseen ponnistaneet Perussuomalaiset joutuvatkin nyt selittelemään ratkaisujen monimutkaisuutta ja lainsäädännön hankaluutta. Olisiko sittenkin niin, että monimutkaisiin asioihin ei olekaan yksinkertaisia ratkaisuja, toteaa Nikkanen. Yhtä kaikki ratkaisuja tarvitaan, sillä kevät on tulossa ja itäinen maastorajamme on huomattavasti helpommin tuolloin ylitettävissä. Sisäministerin lupausten sijaan olisi nyt korkea aika kuulla onko ratkaisuja näköpiirissä, jotta oppositiokin voi ottaa niihin kantaa? Rajaturvallisuus on yhteinen huolenaihe ja tuki toimille on ollut yksimielistä. Nyt tulisi toimia ripeästi rajan suhteen selittelyjen sijaan kuten on luvattu, toteaa Saku Nikkanen.

Saku Nikkanen

Kansanedustaja, sd. 

Kommentit

Jätä kommentti